Zbite, czekoladowe ciasto z lekkim kremem – ciasto czekoladowe z kremem z serka mascarpone i owocami

Zbite, czekoladowe ciasto z lekkim kremem – ciasto czekoladowe z kremem z serka mascarpone i owocami

Masz ochotę na bardzo czekoladowe ciasto, z lekkim kremem? Myślisz, że zbite, ciężkie ciasto i lekki krem to coś niemożliwego do osiągnięcia? Twoje przepisy na ciasta nie dają ci takiej opcji do zrobienia? Mamy dla Ciebie propozycję – mocno czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone, bitą śmietaną i adwokatem, na dodatek z sezonowymi owocami.

Jeżeli lubisz ciasta z kremem ten przepis będzie idealny. Czas na czekoladowe ciasto z kremem, adwokatem i owocami.

Składniki


Na ciasto czekoladowe potrzebujemy :
200 gram masła,
200 gram czekolady gorzkiej – nawet jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady, lepiej ją użyć, gdyż z inną czekoladą ciasto może wyjść za słodko,
120 gram cukru,
trzy jajka,
250 ml maślanki,
300 gram mąki pszennej,
50 gram kakao,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
Do kremu zaś musimy przygotować :
250 gram serka mascarpone,
200 gram słodkiej śmietany 30 lub 36%,
dwie łyżki cukru pudru,
100 ml gęstego adwokata.
Dodatkowo potrzebne będą świeże owoce sezonowe. Na przykład truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Owoce można mieszać, ale najważniejsze żeby były świeże.

Przygotowanie


Zaczynamy od ciasta. Masło, połamaną czekoladę i cukier roztapiamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu na chwile je odstawiamy, do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy je na chwilę.

Wracamy do masy czekoladowej. Miksując powoli dodajemy do niej po jednym jajku.

Następnie dodajemy maślankę, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Staramy się miksować krótko – tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie, może nam zepsuć ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm – w tym przypadku taka została użyta – wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do niej ciasto i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka – i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem – zimną śmietanę i serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy do powstania gęstego kremu, ale niezbyt długo. Zbyt długie miksowanie, podobnie jak w przypadku ciasta, może je zepsuć. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i na końcu dodajemy adwokat.

Tak przygotowany krem, wykładamy na zimne ciasto. Dekorujemy owocami po wierzchu. Dodatkowo, jeśli mamy taką ochotę możemy delikatnie skropić owoce i krem adwokatem, jednak bardzo ostrożnie.

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce – jeśli będzie stało zbyt długo w ciepłym miejscu krem może się rozpuścić i rozlać po cieście. Trzeba więc bardzo uważać na wszelki transport ciasta. Jednak smak ciasta wynagrodzi wszelkie, ewentualne, trudności transportowe.

Dodaj komentarz