Jak urządzić praktyczną kuchnię?

Jak urządzić praktyczną kuchnię?

Trójkąt ergonomiczny, ciąg roboczy czy poszczególne strefy kuchenne, to schematy, którymi warto posłużyć się, aranżując kuchnię. Ta przestrzeń oprócz estetyki musi być przede wszystkim funkcjonalna i praktyczna. Chodzi przecież o to, by gotowanie przebiegało w pełnym komforcie.

Okazuje się, że już w latach 50 tych XX wieku w USA wymyślono schematy, które powinny funkcjonować w każdej kuchni. Najważniejsze jest dogodne rozmieszczenie sprzętów kuchennych. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy od układu kuchni, a te najczęściej spotykane są w kształcie litery L i można z nich korzystać w nowoczesnym budownictwie, w którym stawia się na design, ale i wygodę mieszkania. Lublin, Warszawa, Kraków czy Wrocław to tylko niektóre miasta, w których deweloperzy są już świadomi potrzeb ostatecznych klientów. Zdają sobie też sprawę, że dzisiaj najbardziej pożądane są kuchnie otwarte w aneksie. Jeśli widać całą przestrzeń kuchenną, tym bardziej należy zwrócić uwagę na praktykę korzystania z tej strefy.

Schematy urządzania kuchni przydają się wszystkim tym, którzy we własnej kuchni chcą czuć się komfortowo, a samo gotowanie ma sprawiać przyjemność. Trójkąt ergonomiczny sprawdzi się w kuchniach w układzie L, U bądź w kwadracie. Chodzi o to, by podstawowe sprzęty, czyli lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka znajdowały się dokładnie na wierzchołkach trójkąta. Dzięki temu korzystanie z nich stanie się proste.

W kuchniach umiejscowionych na jednej ścianie idealnie sprawdzi się tzw. ciąg roboczy. Ten zaczyna się lodówki, tuż za nią powinna znaleźć się niewielka szafka z blatem roboczym, by móc wykładać produkty z lodówki. Dalej te mają być poddane wyczyszczeniu, więc świetnie sprawdzi się zlewozmywak i znowu blat roboczy. Na końcu ciągu jest miejsce na przyrządzanie potraw, a więc idealnie sprawdzi się kuchenka oraz piekarnik.

Kuchnię można dzielić też na różne strefy: strefę przechowywania, czyli lodówkę oraz szafki na produkty sypkie, gotowania, czyli kuchenkę, mikrofalę oraz piekarnik, czyszczenie, czyli zlewozmywak, kosz na odpady i zmywarka. Nie może też brakować strefy przechowywania naczyń, patelni, misek oraz garnków – warto trzymać je blisko siebie.

Blaty kuchenne powinny być zawsze czyste i wolne od zbędnych sprzętów. W ich pobliżu warto jednak umiejscowić szufladę ze sztućcami, półkę z przyprawami oraz akcesoria, takie jak noże, cedzaki, chochle.

Dodaj komentarz