Garść informacji o Hashimoto
Obecnie wiele mówi się o tym, że przede wszystkim dieta ma ogromne znaczenie w przypadku osób, które cierpią z powodu zespołu Hashimoto i towarzyszącej mu niedoczynności tarczycy. Nasza dieta ma bowiem kolosalne znaczenie w funkcjonowaniu jelit, a one odpowiadają w głównej mierze za odporność.
Lekarze przede wszystkim zwracają uwagę na to, aby unikać dwóch składników – laktozy zawartej w nabiale krowim oraz glutenu. Ich zdaniem, u osób z pewną nadwrażliwością składniki te mogą powodować mikrouszkodzenia w samych jelitach, które dalej prowadzą właśnie do ataku ze strony układu odpornościowego. Nie dotyczy to tylko osób ze stwierdzoną alergią pokarmową na te dwa składniki. Niekiedy chorzy cierpią bowiem na tak zwane ukryte alergie pokarmowe, co można jednak potwierdzić poprzez wykonanie szczegółowych, ale też dość kosztownych badań.
Wiele mówi się również o tym, aby osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy unikały raczej spożywania warzyw krzyżowych, jak kapusta, czy brokuł, ale także kaszy jaglanej. Negatywnie wpływają one bowiem na produkcję hormonów tarczycy. Chorzy na Hashimoto nie powinni też zażywać zbyt wiele jogu. W ich przypadku nie jest on skuteczny w walce z chorobą, a może nawet ją wzmagać.
Co powinny więc jeść osoby chore na zespół Hashimoto?
Przede wszystkim, muszą odżywiać się w sposób przemyślany i zbilansowany. Grozi im bowiem nadwaga, jak również cukrzyca. Najlepiej spożywać pięć pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. W głównej mierze powinny składać się przede wszystkim z warzyw, ponieważ te zawierają mnóstwo witamin, ale też mało kalorii. Zaleca się również różnego rodzaju kasze bezglutenowe. Pieczywo pszenne można dziś łatwo zastąpić takim bez glutenu, a więc chlebem ryżowym, gryczanym, czy jaglanym. Nabiał pochodzenia krowiego najlepiej jest zastąpić kozim lub roślinnym. Nie powinno się go jadać zbyt wiele, podobnie jak białka mięsnego.
Warto uważać na to, co kładzie się na swoim talerzu. Niezwykle ważna jest też suplementacja witaminą D3, której brakuje praktycznie każdemu z nas, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Osoba dorosła powinna zażywać minimum 2000 j tej witaminy dziennie. Poza nią, cenne wsparcie stanowią też selen, witamina K i żelazo. Wiele osób chorujących na zespół Hashimoto twierdzi, że dzięki odpowiedniej diecie eliminacyjnej oraz właściwej suplementacji udało im się wygrać z chorobą. Nie muszą już przyjmować syntetycznej tyroksyny, co jest koniecznością, kiedy tarczyca nie produkuje własnych hormonów.