Orzeźwiająca zupa w gorący letni dzień

Zupa ta jest idealną propozycja dla każdego, kto ceni sobie kolorowe i bogate w smaki potrawy. Ponadto idealnie sprawdzi się w lecie, ponieważ ma orzeźwiający smak świeżych pomidorów oraz papryki i pachnącej pietruszki. Zaczynamy od ziemniaków. Kroimy pięć lub sześć większych sztuk w kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Rozpoczynamy gotowanie.

Myjemy,  a następnie kroimy w kostkę filet z kurczaka, którego powinniśmy mieć około kilograma. Kawałki powinny być niewielkie, ale dobierzmy ich rozmiar do naszych preferencji. Następnie wrzucamy mięso do gotującej się wody i dorzucamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a po pewnym czasie dorzucamy paprykę. W zależności od tego, jakie kolory chcemy wprowadzić do zupy, możemy użyć żółtej lub czerwonej papryki. Jedna duża i piękna sztuka w zupełności wystarczy.

Nie wrzucamy jej zbyt szybko, aby nie straciła swojej świeżości i chrupkości. Zanim mięso będzie miękkie, parzymy od czterech do pięciu pomidorów. Zalewamy je w naczyniu wrzątkiem, a po chwili zanurzamy w zimnej wodzie. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory dopełnią nam smaku, więc warto wybrać te, które pięknie pachną i są czerwone zarówno na zewnątrz, jak tez w środku.

Gdy mięso jest niemal gotowe, dorzucamy pomidory i gotujemy całość jeszcze przez kwadrans do dwudziestu minut. Dopełnieniem całości jest pietruszka, którą kroimy drobno i wrzucamy do zupy na samym końcu. Pomidory powinny się rozlecieć i nadać zupie odpowiedniego zapachu, który na koniec doprawimy pietruszką. Przed jej wrzuceniem solimy i dosypujemy pieprz, aby osiągnąć właściwy smak zupy.

Inną zupą, którą można wykonać bardzo szybko, jest zupa cytrynowa. Przygotowujemy wołowy bulion w średnim garnku i gotujemy w nim ryż. Kiedy będzie miękki, solimy i dolewamy doku z cytryny. Warto wrzucić też plasterek, aby dodał smaku. Na koniec zabielamy zupę dwoma łyżkami śmietany.