Od czasów powstania rolnictwa kilka tysięcy lat p.n.e. i stopniowego udoskonalania przetwórstwa plonów, ludzie spożywają coraz więcej węglowodanów. Produkty bogate w węglowodany – szczególnie węglowodany skrobiowe –, takie jak chleb, makarony, ciasta, ziemniaki, a także dosładzane napoje, są znacznie tańsze od produktów bogatych w białko i tłuszcze: mięso, ryby, masło i sery. W efekcie aż 60-70% energii pozyskiwanej w wyniku spożywania artykułów żywnościowych, pochodzi właśnie z węglowodanów.
Inaczej odżywiali się nasi prehistoryczni przodkowie. Gatunek homo sapiens, który pojawił się na świecie 4 mln lat p.n.e., aż do czasów rewolucji neolitycznej żywił się głównie mięsem, rybami, owadami, zielonymi warzywami oraz orzechami. Jak wykazały badania antropologiczne przeprowadzone nad plemionami łowiecko-zbierackimi, ówczesna dieta obfitowała głównie w białko i tłuszcze. Pochodziło z nich aż 70-80% dostarczanej do organizmu energii, natomiast z węglowodanów człowiek pozyskiwał jej jedynie 20-30%.
Genetyka wyklucza możliwość, aby czerpiący energię z rozkładu tłuszczów, podstawowy niegdyś metabolizm ketonowy zanikł całkowicie na rzecz przeważającego dziś metabolizmu glukozowego, w którym energia pochodzi głównie z rozkładu węglowodanów do postaci glukozy.
Łatwo się o tym przekonać, dostosowując nasze menu do zasad diety ketogenicznej. A jeśli dodatkowo jeszcze znacznie ograniczymy kaloryczność posiłków, to już po 2-3 dniach stosowania tej diety metabolizm w naszym organizmie będzie przebiegał w identyczny sposób, jak u człowieka prehistorycznego. Z wielką korzyścią dla ogólnej kondycji organizmu.
Dlatego obecnie dieta ketogeniczna zyskuje tak dużą popularność i staje się łatwym sposobem na odchudzanie. W Polsce pierwsze gotowe menu diety ketogenicznej, dostępne w formie saszetek, produkowane jest przez firmę Segura Sp. z o.o. pod marką Islaverde.
„W naszym nowym zakładzie mielenia kriogenicznego rozpoczęliśmy produkcję mieszanek w proszku o wysokiej zawartości białka i „zdrowych” tłuszczów, przeznaczonych do spożycia podczas stosowania diety ketogenicznej VLC. Zostały one skomponowane wyłącznie z naturalnych składników roślinnych (miąższu kokosa, ziarna kakaowca i liofilizowanej aronii) oraz wysokiej jakości koncentratu protein serwatkowych. Mieszanki nie zawierają żadnych konserwantów i dodatków chemicznych” – powiedział nam w rozmowie Wojciech Kaliski, współwłaściciel firmy i pomysłodawca pierwszego w Polsce gotowego menu diety ketogenicznej.
Dieta ketogeniczna VLCKD (Very Low Calorie Ketogenic Diet) została skomponowana według najnowszych zaleceń amerykańskich fizjologów żywienia i dietetyków i – dzięki bardzo małej ilości kalorii oraz optymalnemu doborowi składników odżywczych i ich proporcji – jest jedną z aktualnie najskuteczniejszych diet odchudzających. Po 2-3 dniach stosowania diety metabolizm glukozowy zacznie przechodzić w metabolizm ketonowy, co będzie skutkowało szybką utratą masy ciała.
W Polsce stosuje się jej skróconą nazwę: keto-dieta VLC (Very Low Calorie). Przy dziennej kaloryczności na poziomie 500 kcal utrata masy ciała po minimum 5 dniach jej stosowania porównywalna jest do utraty masy ciała uzyskiwanej poprzez zupełną głodówkę (0 kcal). „Keto-dieta VLC powoduje przy tym nieporównywalnie mniejszą utratę masy mięśniowej FFM (Fat Free Mass), niż po zastosowaniu głodówki lub diety tubowej. Krótko mówiąc keto dieta VLC ukierunkowuje metabolizm na spalanie tłuszczu, a nie tkanki mięśniowej. ” wyjaśnia Pan Wojciech Kaliski. „Jej niezwykła skuteczność została doceniona zarówno przez osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością, jak i w środowiskach uprawiających sporty wytrzymałościowe, kulturystykę, czy fitness.”
Dzięki ograniczeniu spożycia węglowodanów do minimum, już od 3-go dnia stosowania keto-diety VLC organizm przechodzi w stan tzw. ketozy, czyli szybkiej utraty masy ciała przy zanikającym apetycie. Pozwala to na przedłużenie kuracji nawet do 10 dni, jak to zalecają dietetycy przy stosowaniu podobnej amerykańskiej diety KE.