Jak dobrać odpowiednią dietę? Ilu twórców tyle pomysłów, każdy w dzisiejszych czasach chce zarobić, nie rzadko kosztem innych, niestety wiąże się to chociażby z coraz częstszym nowotworzeniem się programów żywieniowych, diet idealnych. Ale ile z nich korzyści – tyle strat. Jak wybrać tą właściwą? Która pomoże nam w pozbyciu się zbędnych kilogramów? Która będzie odpowiednia dla naszego zdrowia? W poniższym artykule postaram się pokrótce przedstawić te najbardziej popularne diety.
Dieta Atkinsa. Mogłoby się wydawać że z punktu widzenia kardiologii, tłuszcze (mowa tu o nasyconych kwasach tłuszczowych) to nasi najwięksi wrodzy, zarówno pod względem budowy naszej sylwetki jak i z punktu stricte zdrowotnego, wziąłem pod uwagę aspekt kardiologiczny ze względu na to iż to właśnie sam Atkins był kardiologiem a jego dieta w całości opierała się na zasadzie „jedz tłuszcz, spalisz tłuszcz”. Autor namawiał do drastycznego ucinania wszelkich węglowodanów, łącznie z warzywami. Wprowadzał organizm w stan ketozy, czyli sytuacji w której to organizm w celu wytworzenia energii spalał tłuszcz zamiast glukozy której to w organizmie było niewiele. Dla Atkinsa nie ważna była ilość spożywanych kalorii, liczyło się tylko zablokowania podnoszenia się insuliny, co dzieje się właśnie przy spożyciu węglowodanów. Dieta autora składała się z czterech faz i to już w pierwszej nakłaniał do przechodzenia w stan ketozy, poddani tej diecie spożywali tylko takie produkty jak jajka, słonina, oleje, mięsa i w niewielkiej ilości warzywa niskoskrobiowe.
Dieta Dukana. Druga, bardzo popularna dieta, szczególnie wśród kobiet czytających kolorowe czasopisma tylko dla pań. Dieta która potrafiła wyrządzić w organizmie spore spustoszenie, przez co też wiele osób podczas jej stosowania lądowało w szpitalach. Ma ściśle określone produkty które można stosować w określonej fazie diety. Efekty daje bardzo szybko, spadek masy ciała jest widoczny w znacznym tempie, aczkolwiek bardzo niebezpieczne przeciążenia nerek mogące doprowadzić do niewydolności, zaparcia czy też zakwaszenie organizmu (o którym możecie przeczytać w poprzednich numerach BB Mag) nie do końca są warte efektów które de facto w bardzo łatwy sposób można utracić nie przestrzegając podstawowych zasad (nie tylko tej diety ale przede wszystkim ogólnych zasad prawidłowego odżywiania). Brak warzyw i owoców zmusza nas do ciągłej suplementacji preparatami witamino – mineralnymi co też do końca nie jest korzystne dla naszego organizmu, inaczej sytuacja ta wygląda gdy substytuty witamin i minerałów dostarczamy do naszego organizmy spożywając je również w formie pokarmu (warzywa, owoce), a inaczej jak są one jedyną formą dostarczaną z zewnątrz w naszym organizmie.
Daleko szukać nie musimy, nie potrzeba nam sugerować się na zagranicznych sławach takich jak Dukan czy Atkins, my również mamy swojego ‘guru’ w tym temacie, dr Jan Kwaśniewski, twórca diety Kwaśniewskiego podobnie jak Atkins sugeruje nam spożywanie produktów tłustych takich jak boczek, jaja, tłuste mięsa i sery, śmietany nawet do 0,5L w ciągu doby, ograniczając się tylko w jedzeniu jedynie 3 posiłków dziennie.
Jak widać ilu twórców tyle teorii, czym w efekcie się sugerować? Na pewno nie modą, która niewątpliwie wyniosła owych twórców na wyżyny, dieta powinna być zbilansowana, wg ogólnych założeń i przede wszystkim racjonalna. Produkty w niej zawarte powinny stanowić prozdrowotne źródło składników odżywczych, chude mięsa, pełnoziarniste pieczywa, zdrowe tłuszcze. Tego typu diety powinniśmy przestrzegać, zarówno w celach zdrowotnych jak i w sporcie, bez względu na rodzaj aktywności ruchowej jaką preferujemy.