Hallowenowe latte – spróbuj i ty

Hallowenowe latte – spróbuj i ty

Wychodząc na miasto do kawiarni bardzo często dajemy się skusić na nietypową kawę, której nie przyrządzilibyśmy w domu. Dlatego też chętnie wybieramy chociażby kawę dyniową. Znakomicie smakuje i cieszy się popularnością praktycznie na całym świecie. To niejako kawa z cynamonem i kardamonem jako dodatkiem, dzięki czemu ma idealnie jesienno – zimowy charakter. To aromatyczny napój, o bardzo oryginalnym zapachu i smaku. W czym tkwi jej sekret? Jak przygotować kawę?

Pumpkin latte – hit tej zimy!

Sekret tej kawy tkwi w odpowiednim doborze przypraw oraz we własnoręcznym przygotowaniu syropu dyniowego. Wykonuje się go w dość prosty sposób, który naprawdę nie powinien nikomu przysporzyć problemu. Napój ten jest bardzo aromatyczny, esencjonalny i wykonany na bazie klasycznej, najlepszej kawy czyli espresso. Nie jest czymś banalnym – wręcz przeciwnie! Jakich składników potrzebujemy do przygotowania tego napoju?

Żadne Pumpkin latte nie obejdzie się bez espresso. Tutaj mamy pełną możliwość wyboru – możemy przygotować pojedynczą lub podwójną porcję, czyli tzw. Espresso doppio.
Mleko – tutaj mamy pełną dowolność, może to być mleko krowie, kozie, a nawet sojowe, migdałowe czy bez laktozy.
Syrop dyniowy, który możemy przygotować samemu lub kupić gotowy.
Odpowiednie przyprawy – kardamon, cynamon oraz goździki
Cukier (biały, trzcinowy lub palmowy)
Mielony imbir oraz gałka muszkatołowa
Jak przygotować perfekcyjny syrop dyniowy?

Podstawą każdego pumpkin latte jest tzw. syrop dyniowy. Istnieją dwa sposoby, by go pozyskać – możemy udać się do sklepu i kupić gotowy lub przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Jego przygotowanie nie jest trudne! Wsyp do garnka ok. 250 g cukru, najlepiej trzcinowego lub brązowego. Dodaj do niego wskazane wcześniej przyprawy (zmielony imbir, kardamon, cynamon, odrobinę startej gałki muszkatołowej) i zalej ok. 250 ml wody. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu. Gdy składniki się połączą dodaj do nich dyniowe puree. Pozwala przygotować znakomitą kawę! Wystarczy zmielić miąższ z dyni, który już sam w sobie jest pyszny i słodki. Dodaj więc puree do cukru. Możesz także dołożyć do tego dżem. Mieszaj całość i zagotuj przez ok. 10 minut. Gdy całość przestygnie – przecedź przez sitko i przelej do szklanek lub słoiczków – będziesz mieć syrop także na później!

Jak robi się tę kawę?

Przygotowanie pumpkin latte nie jest czymś trudnym. Tak naprawdę nie ma jednego, gotowego przepisu. Można dodawać do niego swoje elementy, za każdym razem tworząc zupełnie nowy smak. W rondelku podgrzej mleko i spień je. Możesz też tego dokonać korzystając z ekspresu do kawy. Do mleka dodaj ok. 3 łyżek syropu z dyni. Ostrożne dolej do tego espresso. Całość możesz udekorować bitą śmietaną, czekoladą, cynamonem lub kakao. Wszystko zależy tak naprawdę od Ciebie!

Dodaj komentarz