Jak przygotować smaczny i szybki obiad?

Jak przygotować smaczny i szybki obiad?

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak przygotować smaczny i szybki obiad. Zdaniem niektórych, jest to niemożliwe. Na szczęście jednak, rzeczywistość okazuje się zupełnie inna. Możliwe jest więc przygotowanie dania, które będzie pyszne i szybkie. Ponadto, z przygotowaniem takich posiłków poradzić sobie może każdy, nawet początkujący kucharz.

Postaw na makaron z pesto

Bardzo popularnym i szybkim daniem na obiad jest makaron z pesto. Nie ma się temu co dziwić, gdyż mnóstwo osób przepada za smakiem tego aromatycznego dania. Nie ulega wątpliwości, że pesto możemy przygotować samodzielnie bądź zdecydować się na zakup gotowego. Pesto może mieć różny smak. Można przygotować je na bazie bazylii, rukoli czy jarmużu. Nie sposób nie zauważyć, że pesto z pomidorów czerwonych także cieszy się dość dużym zainteresowaniem. Wystarczy ugotować makaron al dente i wymieszać z pesto. W prosty sposób możemy urozmaicić to danie dodając przesmażonego kurczaka lub indyka. W wersji wegetariańskiej dobrze jest wykorzystać ciecierzycę, soczewicę bądź ser feta. Nie ulega wątpliwości, że makaron z pesto warto byłoby zaserwować ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Oczywiście danie możemy modyfikować w tak naprawdę dowolny sposób. Można pokusić się bowiem o dodatek wielu warzyw, w tym suszonych pomidorów. Pestki dyni czy słonecznika także będą stanowić dobrą opcję.

A może lekka sałatka?

Dość dobrym rozwiązaniem na szybki obiad może okazać się lekka sałatka. Przyrządzimy ją na bazie dowolnego miksu sałat. Wykorzystać można chociażby rukolę, roszponkę oraz jarmuż. Nie sposób nie zwrócić uwagi na fakt, iż sałatka nie może obyć się bez warzyw. Można wykorzystać pomidory, ogórka, a także cukinię czy groszek. Popularnym dodatkiem do sałatki będzie również mięso. Zdecydowana większość ludzi wybiera kurczaka, ale niektórzy decydują się też na indyka. Wybierzmy takie mięso, które najbardziej odpowiada nam pod względem smakowym. W wersji wegańskiej wykorzystać można cieciorkę. Ważny jest także dodatek ziół oraz nasion czy pestek. Niektórzy zdecydują się na dodatek sera typu feta bądź parmezan. Warto zastanowić się nad tym, jaki sos przygotujemy. Możemy zdecydować się na klasyczną oliwę z oliwek. Dość dobrym wyborem może okazać się także sos musztardowo-ziołowy czy sos z dodatkiem miodu. Wybór sosu zależny jest tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji. Przygotowanie sosu jest w zdecydowanej większości przypadków niezwykle proste. Sałatkę najlepiej podać tuż po przygotowaniu, bo będzie najsmaczniejsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.