Wiele osób przebywających na standardowej diecie zastanawia się jak inni ludzie, i maja tu na myśli wegetarian lub wegan, bo o innych bardziej drastycznych rozwiązaniach nawet nie chcą myśleć, mogą żyć nie spożywając w swojej codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mięsa.
Życie bez mięsa jest możliwe i wykonalne. Obierają taki tor musimy jednak zdawać sobie sprawę, że będzie to wymagało kontroli składników odżywczych jakie dostarczamy do naszego organizmu. Mamy tez do czynienia z dieta bezmięsna kilka razy w roku, która jest spowodowana wyznawaną przez nas religią. Mowa oczywiście o poście przedświątecznym, kiedy spożywa się głównie ryby, warzywa i owoce. Wtedy również w naszych kuchniach gości menu grzybowe.
Grzyby możemy spotkać w wielu potrawach i zastępują nam one zazwyczaj zakazane w tym czasie mięso. Grzyby znajdziemy w żurku wielkanocnym, w krokietach razem z kapustą, w pierogach, a nawet w barszczu wigilijnym. Jak widać opierając się na menu grzybowym jesteśmy w stanie ugotować coś smacznego, co zaskoczy i zadowoli naszą rodzinę, w końcu święta głównie kojarzą nam się z jedzeniem i to jedzeniem, o którym marzymy przez większość roku.
Zatem, jeżeli marzymy w ciągu roku o potrawach bez mięsa, może warto wprowadzić je częściej do naszego jadłospisu i cieszyć się nimi o każdej porze roku, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. W końcu grzyby możemy kupić przez cały rok w sklepach czy to w wersji suszonej czy mrożonej, a może niejeden z nas posiada własne słoiczki z grzybowymi przetworami?.
Ja jetem na diecie wegetariańskiej od dwóch lat. Nie jem mięsa ani ryb. Na tą dietę przeszedłem z powodów zdrowotnych i etycznych. Nie żałuję wyboru. Była to moja najlepsza decyzja w życiu.