Od dawna już wiemy, iż wszelkie kiszonki są dla nas bardzo zdrowe. Podnoszą nasza odporność i łagodzą dolegliwości brzuszne, takie jak zgaga i odbijanie. Warto się zaopatrzyć we wszelkiego rodzaju kiszone ogórki, kapustę, marchewkę, buraki itp. Najlepiej, gdy są one z upraw ekologicznych, gdzie nie używa się szkodliwych nawozów chemicznych.
Jakie składniki odżywcze zawierają kwaszone warzywa?
Przed głównym posiłkiem dobrze jest napić się kiszonego soku z warzyw (kapusty, buraków itp.). Ma to bowiem dobroczynny wpływ na prawidłowe trawienie wprowadzanych potem pokarmów. Kiszonki regulują nasz metabolizm i wspomagają trawienie białka, tłuszczy i cukrów. Pobudzają pracę żołądka i jelit. Mają też możliwości naprawy naszej skóry. Poprawia się jej wygląd, znikają wypryski (trądzikowe i inne).
Godny polecenia jest, wciąż mało znany, zakwas z buraków, który wpływa na większą przyswajalność żelaza przez nasz organizm, buduje czerwone krwinki, ratuje przed anemią. Posiada witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, a także składniki mineralne jak wapń, fosfor, magnez, potas. Ich obecność wpływa na ogólny stan zdrowia, a widocznymi oznakami są włosy, które stają się mocne, lśniące, bez rozdwojonych końcówek. Paznokcie stają się twarde, przestają być kruche i łamliwe. Płytka jest gładka i lśniąca.
Jak sprawić, by sok buraczany nam się dobrze ukisił?
Ile gospodyń, tyle sposobów na dobry zakwas z buraków. Każda z pań ma swoje własne sprawdzone dodatki, którymi ukrasza pokrojone buraki i zalewa wodą. Najprostszy zakwas zrobimy, gdy mamy do tego celu następujące składniki:
- buraki (najlepiej z uprawy ekologicznej),
- czosnek,
- ziele angielskie,
- liście bobkowe (laurowe),
- resztka soku z kiszonej kapusty, ogórków lub buraczanego.
Buraki zalewamy ochłodzoną przegotowaną wodą i dodajemy pozostałe składniki według upodobania. Jeżeli mamy 1 kg buraków, wystarczą nam obrane ząbki czosnku z jednej jego główki. Ogonek i łupinki z czosnku także wrzucamy do zalewy. Jeśli nie lubimy gorzkiego posmaku kiszonki, musimy zwrócić uwagę na to, aby ziarna ziela i liści laurowych było około 2-4 szt. na cały słój. Ewentualnie można dodać łyżeczkę soli, ale to nie jest konieczne, jeżeli nie możemy jej spożywać.
Połączone wszystkie składniki odstawiamy w ciepłe miejsce i zakrywamy otwór słoika kilkuwarstwową gazą, którą okręcamy wokół szyjki słoika gumką recepturką lub sznureczkiem. Codziennie musimy słoikiem zakołysać, im częściej, tym lepiej. Zapobiegniemy w ten sposób tworzeniu się białego nalotu na powierzchni wody. Wszystkie składniki muszą być zakryte wodą. Jeżeli będą wystawać ponad powierzchnię, będą pleśnieć. Wyparowaną wodę uzupełniamy. Po tygodniu zakwas z buraków powinien być gotowy do spożycia.