Menu na weselu

Menu na weselu

Jeśli nie masz możliwości skorzystania z doświadczenia profesjonalisty, podejmując decyzję dotyczące weselnego menu, powinieneś z pewnością uwzględnić następujące czynniki:

1) Pora roku

Pora roku stwarza możliwości wykorzystania świeżych sezonowych warzyw i owoców. Latem gorącą i ciężkostrawną zupę można zastąpić lekkim chłodnikiem, a ciasto z kremem – lodami z owocami.

2) Różnorodność dań

Menu powinno być urozmaicone, tak aby nie powtarzały się produkty i dodatki wykorzystywane do dań, np. krem z pieczarek wyklucza sos pieczarkowy itp. Ponadto zarówno te osoby, które nie eliminują ze swojej diety mięsa, jak i ci, którzy są wegetarianami, powinni mieć wybór dań. Niejedzącym mięsa z pewnością przypadnie do gustu menu serwowane w bufecie owocowym. Na pewno skorzystają z niego również obecne na uroczystości dzieci.

3) Preferencje gości

To Ty najlepiej znasz swoich gości i wiesz, jaki rodzaj kuchni jest przez nich preferowany. Jeśli Twoi goście to tradycjonaliści lubiący polską kuchnię, to nie ma sensu na siłę serwować dań z kuchni fusion, które z kolei będą najbardziej odpowiednie na międzynarodowe przyjęcia. Z pewnością spodoba im się specjalny bufet z tradycyjnymi, staropolskimi potrawami.

4) Narodowość i religia gości

Jeśli na Twojej imprezie mają się bawić Gruzini i Polacy, muzułmanie i hindusi, nie wolno Ci zapomnieć o ich obostrzeniach religijnych i gustach kulinarnych, np. muzułmanom nie możesz zaserwować wieprzowiny, hindusi natomiast nie tkną wołowiny.

5) Rodzaj przyjęcia

Inne menu należy ustalić na przyjęcie stojące, a inne na obiad zasiadany

Do pewnego momentu najbardziej dogodnym czasem do organizowania wesela na wsi była jesień. Zebrane plony dawały bowiem możliwość obfitego zastawienia stołu. Najpopularniejszym czasem dla organizowania wesel był okres „głuchej jesieni”, czyli miesiąc październik i listopad, a dokładniej okres pomiędzy świętem Matki Bożej Różańcowej, a początkiem adwentu.

Natomiast w zamożniejszych domach, gdzie na bogaty stół można sobie było pozwolić niezależnie od pory roku, wesela odbywały się także zimą, w okresie karnawału, oraz latem.

Obecnie, osoby organizujące wesele nie są już uzależnione od momentu zbierania plonów, co ma przełożenie na to, że wesela organizowane są niemal cały rok, chociaż wciąż praktykuje się tradycję, że ślubów i wesel nie organizuje się podczas adwentu i postu.

Na rynku dostępnych jest bardzo dużo firm, które świadczą usługi tego typu, a ich oferta jest bardzo podobna. Jak zatem wybrać tę najlepszą firmę cateringową? Podpowiadamy, jakie pytania warto zadać potencjalnej firmie cateringowej.

– Od kiedy firma działa na rynku? (Im dłużej tym lepiej.)

– Ile imprez i jakiego typu przyjęcia organizowała? (Im więcej, tym ma większe doświadczenie i tym mniej nas może zaskoczyć negatywnie.)

– Dla jakiej liczby osób przeważnie organizuje imprezy? Czy są to 500-osobowe bankiety stojące czy raczej 100-osobowe przyjęcia zasiadane?

– Co firma oferuje w ramach swojego wyposażenia, a co musi wypożyczać z wypożyczalni? (To może mieć istotny wpływ na ceny. Jeśli posiada w większości swoje wyposażenie, oferta będzie tańsza od firmy, która większość sprzętu musi wypożyczyć z wypożyczalń gastronomicznych.)

– Kto stanowi obsługę kelnerską? Uczniowie szkół gastronomicznych czy profesjonalni, zawodowi kelnerzy?

– Na ilu gości podczas przyjęcia przypada jeden kelner? (To bardzo ważne. Jeśli obsługi będzie za mało, goście będą otrzymywać potrawy w nierównym czasie oraz w najgorszym razie zimne.)

– Czy ma referencje od stałych klientów? (Jeśli tak, to możecie zadzwonić do stałych klientów i zapytać o jakość świadczonych przez daną firmę usług.)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.