Świetny przepis na imprezową przekąskę, czyli rollsy ziołowe

Świetny przepis na imprezową przekąskę, czyli rollsy ziołowe

Świetny pomysł na imprezę, posiłek dla dzieci lub po prostu szybki obiad z łatwych składników. Rollsy smakują niesamowicie z sosem jogurtowym, a ich największą zaletą jest wszechstronność. Przypominają krokieciki, a do środka można włożyć – co dusza zapragnie!

Nasz dzień był bardzo zajęty, więc w rollsach znalazło się to, co dostępne w domu, pod ręką. Bazę stanowił pyszny sos pomidorowy, do tego szynka i ser. Ale żeby nie było nudno, wśród składników znalazło się też mnóstwo aromatycznych, świeżych ziół: bazylia, tymianek, oregano i rześka natka. Wyjątkowego smaku i świetnej konsystencji nadały też włoskie, suszone pomidory.

Rollsy zaserwowałam z lekkim sosem ziołowym na zimno na bazie jogurtu greckiego (przepis dostępny tutaj) oraz szybką sałatką z fetą (jak ją przygotować dowiecie się wkrótce). Całość stanowi super odmianę od tak zwanych „codziennych ziemniaków”. Mało to, wieczorem okazało się, że rollsy smakują świetnie również na zimno, pokrojone w cienkie paski, maczane co rusz w sosiku. Pycha!

Propozycja to składniki na 4 rollsy.

Naleśniki:
1 jajko
180 ml mleka
Łyżka śmietany 12%
100 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru
Łyżeczka soli
Olej do smażenia
Nadzienie do rollsów:
150 g sera gouda
50 g parmezanu
Kopiasta łyżka ricotty
2 łyżki śmietany 12%
150 g szynki (cienkie plasterki)
Świeże: bazylia, tymianek, oregano, natka (w ostateczności mogą być suszone)
8 pomidorków suszonych
100 ml przecieru pomidorowego
Cebula
2 ząbki czosnku
Łyżeczka cukru
Sól
Świeżo mielony pieprz
3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów (olej lub oliwa)
Dodatkowo:
Jajko (rozbełtane)
Bułka tarta

1) Rollsy zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy resztę składników mokrych (tzn. mleko, śmietanę, oliwę) i ponownie ubijamy mikserem ok. 2 minut. Na koniec należy przesiać do środka mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i wszystko dobrze zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie za gęsta – dolewamy odrobinę mleka, jeśli za rzadka – dodajemy mąki. Odstawiamy ciasto na 15 minut do odpoczęcia. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

2) W międzyczasie można przygotować sos pomidorowy. Rzgrzewamy rondelek i na 3 łyżkach zalewy z suszonych pomidorów podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną w drobną kosteczkę. Siekamy czosnek, dodajemy do środka i również chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko przecierem pomidorowym. Doprawiamy łyżeczką cukru, solą, świeżo mielonym pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aby smaki się połączyły.

3) Teraz czas na masę serową. Na tarce ścieramy goudę i parmezan. Dodajemy do środka łyżkę ricotty, dwie łyżki śmietany, a także dobrze posiekane zioła. Mieszamy. Masa będzie mocno gęsta.

4) Aby zbudować nasze rollsy należy wziąć naleśnika, posmarować go cienko sosem pomidorowym (zostawić wolną przestrzeń ok. 2 cm od brzegów). Na to położyć szynkę i wyłożyć 1/4 masy serowej. Delikatnie rozsmarować ( uwaga, wmaga o sporo cierpliwości). Na koniec kroimy w paski po dwa pomidorki suszone na naleśnika, układamy je na masie serowej i zawijamy rollsa w taki sam sposób, jak zawija się krokiety. Tak samo trzeba postąpić z resztą naleśników.

5) Każdego rollsa obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupkości. Na koniec warto włożyć rollsy do naczynia żaroodpornego i podpiekać jeszcze ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawać z sosem na zimno oraz ze świeżymi warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz