Codziennie jedzone posiłki powinny być przede wszystkim zdrowe i bogate w odpowiednie składniki odżywcze. Zdrowe posiłki powinny być wolne od cukrów oraz tłuszczów zwierzęcych, a także od produktów wysoko przetworzonych. Zdrowe odżywianie ma bardzo istotny wpływ na nasze zdrowie, dlatego jeżeli nie wiem jak poprawnie jeść, należy jak najszybciej zgłębić tę tajemnicę podpowiedzą specjaliści z https://fit-catering.pl/blog/.
Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania
Jeżeli nie wiesz, co powinna zawierać Twoja dieta, to warto zapamiętać kilka istotnych wskazówek.
(Sprawdź gdzie zamówisz najlepszy katering dietetyczny – https://fit-catering.pl/zasady-dostaw/)
Jedną z fundamentalnych zasad jest jedzenie 5 posiłków w ciągu dnia. Posiłki powinny być spożywane w miarę regularnych odstępach czasu. Dzięki temu zadbamy o nienaganną figurę oraz o prawidłową pracę metabolizmu.
Tuż po przebudzeniu dobrze jest wypić wodę z odrobiną cytryny. Dzięki temu przyspieszymy pracę jelit i nawodnimy organizm. Picie jednej szklanki wody przed posiłkiem jest również bardzo dobrym pomysłem. Co więcej, w ciągu dnia powinniśmy wypijać od półtora litra do dwóch litrów niegazowanej wody dziennie.
Nasza codzienna dieta powinna być bogata w warzywa. Powinniśmy jeść około pół kilograma warzyw dziennie. Powinniśmy starać się dodawać je do każdego posiłku. Warto także postawić na białko, które jest głównym budulcem mięśni. Źródłem energii w diecie są przede wszystkim węglowodany złożone i tłuszcze.
Przykładowy dzienny jadłospis
Co ważne, jeżeli nie mamy czasu na codzienne przygotowywanie posiłków pomyślmy o cateringu dietetycznym. Jest to bardzo dobra opcja dla osób, które są zapracowane i nie chcą poświęcać czasu na gotowanie. Tak zapakowane posiłki zawsze możemy mieć pod ręką.
Jeżeli sami chcemy przygotowywać posiłki, to poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis, na którym można się wzorować:
– śniadanie — pierwszy posiłek w ciągu dnia. Można usmażyć jajecznicę albo omleta na oliwie z oliwek, albo oleju kokosowym. Można także ugotować kaszę jaglaną na wodzie albo mleku i dodać ulubione owoce, miód i orzechy.
– drugie śniadanie — może to być jogurt z ulubiony owocem albo same owoce.
– obiad — najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. Najczęściej stanowi on jedno danie, które może składać się z mięsa albo ryby z dodatkiem makaronu, albo ryżu pełnoziarnistego i sporej porcji warzyw.
– podwieczorek —świetny będzie sok z warzyw, kanapka lub sałatka
– kolacja —zrób sałatkę z tuńczykiem albo z kurczakiem, albo serek wiejski z pomidorem.
Tak naprawdę, każdy posiłek powinien zawierać składniki niezbędne do odżywiania organizmu. Należy zatem tak rozplanować całe dzienne menu, aby ilość kalorii i makroskładników została równomiernie rozłożona na każde danie.
Dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie zdrowych posiłków stworzone zostały cateringi dietetyczne. Doskonale dostosowują się do potrzeb nawet najbardziej wymagających klientów. Poza tym otrzymujemy dietę o określonej kaloryczności, wykonaną z najwyższej jakości składników.